Vi använder oss av cookies för att göra din upplevelse bättre.

Wenche Hermansen

Hela skolans personal tar bussen

Nordenbergsskolan i Olofström storsatsar på Skolforum och bjuder mangrant med hela sin personal till Stockholmsmässan. 58 personer åker tillsammans buss upp till huvudstaden för två fullmatade dygn.

Förväntningarna är givetvis stora, det intygar en av skolans tre rektorer Wenche Hermansen:

– Vi har ju lagt en ansenlig summa på det här och räknar med att vi får kvalitet tillbaka. Vi har hört så mycket bra om Skolforum att vi känner oss trygga med att vi alla kommer att komma hem med nya kunskaper och ökad kompetens. Alla våra lärare är törstiga efter fortbildning, inte minst ämnesfortbildning.

Wenche Hermansen berättar att man planerat att besöka Skolforum under flera års tid, men eftersom det är en väldigt stor apparat att anordna en resa för så många personer har det tagit två år av målinriktat arbete når dit.

– Vi är glada att vi äntligen har fått till det, och väldigt tacksamma för att våra politiker har prioriterat detta. Det är ingen självklarhet i en liten kommun som vår.

Kan du berätta lite mer specifikt vilka förväntningar ni har på Skolforum?
– Skolforum har fått väldigt bra kritik efter vad vi har erfarit, vilket har väckt vår nyfikenhet. Det är många programpunkter och föredragshållare som är intressanta för oss. Var och en av oss får välja ur programmet vad man själva känner att man har behov av. Vi vill ligga i framkant som skola så vi hoppas få ta del av intressant ny forskning, och få lite nya verktyg i verktygslådan. I förlängningen vill vi förstås att det ska leda till att fler elever ska nå sina studiemål.

En ytterligare anledning att besöka Skolforum med hela skolans personal, berättar Wenche Hermansen, är att stärka sammanhållningen.

– Det har kommit önskemål om att göra mer tillsammans med alla lärare som grupp, så det blir teambuilding som bonus kan man säga. Vi både reser och bor tillsammans, och har medvetet valt ett hotell nära Stockholmsmässan så att vi håller ihop gruppen. Vi äter till och middag tillsammans på kvällen. Ett viktigt syfte är också att träffa kollegor från hela landet, att utbyta erfarenheter och bygga nätverk. Det behövs i dag, speciellt när man jobbar på en lite mindre skola som vår.

Kommer ni att följa upp era erfarenheter från Skolforum när ni kommer tillbaka hem?

– Absolut, men vi har inte bestämt i vilken form än. Kanske blir det i våra olika arbetslag, att vi där berättar för varandra vad vi lärt oss. Det är viktigt att vi delar med varandra!

Har ni några särskilda utmaningar på Nordenbergsskolan som ni hoppas kunna inhämta kunskaper om på Skolforum?
– Ja, eftersom vi har många nyankomna elever på vår skola är det extra viktigt för oss att jobba med inkludering och värdegrund. Och nästa år kommer vi att lägga extra stort fokus på språkutveckling, så det är väldigt rätt i tiden för oss att besöka Skolforum just nu!